Zielone rzeczy są zdrowe, to nie ulega wątpliwości. Owoce, warzywa, a prze wszystkim różnego rodzaju soki czy musy. Do najpopularniejszych produktów należą między innymi: awokado, papryka, jarmuż czy też szpinak. Za pomocą tych składników można przygotować zdrowe zupy, smoothie czy też soki.
Zielone produkty mają nieocenione właściwości. Dlatego tak ważne jest aby je spożywać w dużych ilościach. Należy także pamiętać, że wszelkie zielone produkty dodają energii. Zielone koktajle są znane na całym świecie. Na przykład zioła można hodować w doniczkach na oknie kuchennym. W zależności od smaków możemy tworzyć wiele koktajli z dodatkiem owoców, warzyw i ziół. Chlorofil, który jest zawarty w tych produktach sprawia, że potrawy nabierają niezwykle zielonego koloru. Za jego sprawą nasz organizm otrzymuje zastrzyk minerałów, enzymów i witamin. Chlorofil odnawia krew, odkwasza organizm i likwiduje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Szczególnie są polecane koktajle z dodatkiem soku z młodego jęczmienia.
Właściwości zielonych koktajli
Picie zielonych koktajli przyczynia się redukcji zbędnych kilogramów. Dodatkowo poprawia stan skóry. Zielone koktajle są źródłem cennych składników odżywczych. Do ich przygotowania wykorzystujemy surowe produkty. Do przygotowania koktajlu idealne będą: jarmuż, szpinak, gruszka, ogórek, kiwi, natka pietruszki. Dodatkowo osoby, które borykają się z problemami trawiennymi, lepiej tolerują koktajle. Płynna forma jest polecana dla osób aktywnych fizycznie. Nawadniają one organizm człowieka. Wspomagają procesy trawienne. Koktajle z surowych warzyw i owoców dodają energii, można je spożywać na śniadanie. Oczyszczają organizm z toksyn. Pijąc zielone koktajle dostarczamy organizmowi błonnika pokarmowego. Do przykładowego zielonego koktajlu będziemy potrzebować: wody mineralnej, soku z cytryny, kiwi, jabłka, selera naciowego i jarmużu.
Przepisy na zielone koktajle
W książkach czy internecie możemy znaleźć wiele przepisów na zielone koktajle. Przy ich robieniu powinniśmy używać duże ilości zielonych warzyw jak i owoców. Doskonale sprawdzi się tutaj szpinak, szczaw czy rukola oraz zielone banany. Zielone koktajle dostarczają naszemu organizmowi witamin. Możemy do nich dodać wodę, jogurt naturalny, kefir, mleko roślinne czy wodę kokosową. Do koktajlu możemy dodać awokado, sok z limonki czy też zielone grejpfruty. Zielone koktajle są hitem wśród ludzi, którzy cenią zdrowy tryb życia. Zielone koktajle to dawka białka, potasu. Zawierają wiele błonnika, mogą stanowić samodzielny posiłek, na przykład drugie śniadanie. Powinniśmy wybierać połowę dojrzałych owoców jak i połowę zielonych owoców. Łączyć warzywa zielonolistne. Mowa o kapuście pekińskiej, sałacie czy szpinaku. Do koktajli powinniśmy dodawać siemię lniane czy płatki owsiane. Smak zielonego koktajlu warto doprawić cynamonem, cytryną czy miodem. Przykładowym koktajlem na diecie oczyszczającej będzie zielony koktajl z mango i selera naciowego. Do jego przygotowania będziemy potrzebować szklankę szpinaku, jedno mango, połowę opakowania selera naciowego, pół awokado, pół ananasa, wodę. Na początku należy zmiksować wszystkie warzywa, a następnie dodać owoce. Przygotowanie takiego koktajlu jest bardzo proste. Zajmuje niewiele czasu.
Najnowsze komentarze