Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie, czyli przestrzeganie zasad odżywiania. Gotowanie jest bardzo łatwą obróbką termiczną. Do gotowanych potraw należą zupy, mięsa, czy warzywa. Znaczna część ludzi zadaje sobie pytanie jak zdrowo gotować? Przede wszystkim bazą są wysokiej jakości produkty. Mowa o mięsach, warzywach oraz przyprawach. Jak przyznają lekarze, gotowane potrawy są o wiele zdrowsze, w tym niskokaloryczne.

 

Potrawy gotowane są polecane zwłaszcza osobom na diecie. W tym seniorom. Bardzo duża część osób twierdzi, że marnuje swój czas na gotowanie jak i przygotowywanie posiłków. Zdrowo gotować, to nie znaczy robić wszystko na 100%. Wystarczają małe zmiany, aby polepszyć swoje samopoczucie. Dobrze jeśli rozplanujemy sobie wprowadzanie nowych nawyków. Po pierwsze najważniejsze są zakupy. Należy robić zdrowe zakupy. W naszej lodówce powinno się znaleźć wiele owoców i warzyw. Dodatkowo powinniśmy wybierać mleka roślinne wzbogacone w wapń. W kuchni należy korzystać z ziół, do potraw dodawać ziarna i orzechy. Nie należy kupować słodyczy, produktów wysoko przetworzonych. Jeśli na przykład jesteśmy osobami pracującymi, planowanie menu na cały tydzień to podstawa. Dobrą opcją jest wieczorne przygotowanie kanapek czy szybkiego obiadu na drugi dzień. Jeśli na przykład planujemy rano przygotować koktajl, wieczorem należy obrać i pokroić składniki. Wieczorem możemy skomponować składniki sałatki warzywnej, a rano dodać do nich zioła i sos. Natomiast jeśli zostają nam tak zwane resztki z gotowania, w tym przypadku z warzyw, można z nich zrobić zdrową pastę czy też dodać do kolejnej potrawy. Z owoców, które nam pozostały, możemy wykonać deser lub koktajl. Aby nasze posiłki były zdrowe, należy dobrać odpowiednie składniki. Do zup i sosów nie należy dodawać tak zwanych gotowych „ jarzynek”. Zawierają one duże ilości cukru, soli czy wzmacniaczy smaku. Lepszym rozwiązaniem jest przygotować samodzielnej „kostki” do zupy. Doskonałym wyborem są suszone warzywa bez dodatków.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Zdrowe gotowanie wymaga zaangażowania. Dobrym rozwiązaniem jest gotowanie większej ilości, mrożąc część rzeczy. Najważniejsze, aby w każdej diecie znalazło się wiele warzyw. Powinna być ona różnorodna i dobrze zbilansowana. Każdy z nas uwielbia słodki smak. Jednak najlepiej jest przygotowywać słodycze samodzielnie w domu. W ten sposób wiemy ile cukru dodajemy. Zdrowe gotowanie nie dotyczy jedynie drugich dań oraz zup. Mowa tutaj o przygotowaniu posiłków na cały tydzień. Najzdrowsza kolacja to taka, która będzie obfitować w duże ilości witamin oraz składników mineralnych. Powinna dam dawać uczucie sytości. Niewątpliwie najzdrowszym sposobem na przygotowanie posiłków będzie gotowanie na parze. W ten sposób wszystkie składniki zachowują swoje właściwości. Tradycyjne gotowanie w wodzie powoduje utratę najcenniejszych właściwości produktów. Bardzo ważny jest również dobór odpowiednich naczyń. Zdrowe gotowanie polega przede wszystkim na wyborze zdrowych produktów spożywczych oraz przygotowywanie ich w naczyniach dobrej jakości. Obecnie na rynku możemy znaleźć wiele praktycznych i funkcjonalnych naczyń do gotowania.

Author: wrelacjiztoba.pl