We współczesnym świecie nasze pożywienie jest wyselekcjonowane zgodnie z wymogami społeczeństwa oraz zasadami dopasowanymi do sposobu funkcjonowania oraz stylu życia większości ludzi. Zgodnie z tymi wymogami nasze posiłki muszą być kaloryczne aby można było nasycić się mniejszą ilością pokarmu. Zgodnie z tą zasadą mięso ma dużą przewagę nad warzywami ponieważ potrzeba go dużo mniej niż warzyw do zaspokojenia głodu. Do tego musi być łatwe i szybkie do przyrządzenia, bo w dzisiejszych czasach ludzie bardzo dużo pracują.
Szczególnie kobiety muszą pracować, zajmować się domem, opiekować się dziećmi, zawozić je i odbierać ze szkoły oraz na zajęcia dodatkowe. Po między tym ogromem obowiązków często muszą jeszcze zrobić zakupy oraz przygotować w domu kilka posiłków dla domowników. Współczesna kobieta ma za mało czasu na gotowanie i szykowanie posiłków dlatego muszą być one łatwe i szybkie w przygotowaniu. W obliczu takiego pośpiechu bardzo często mrożone, poporcjowane, gotowe produkty wypierają ze stołu świeże, bo wymagają mniej pracy w kuchni.
Także świeżo wyciskane soki są zamieniane na kartonowe, które można kupić na zapas i przechowywać nawet przez pół roku. Dodatkowym wymaganiem jakiego oczekują obecnie ludzie od pożywienia to jego łatwe pochłanianie, współczesny człowiek nie ma czasu na żucie jedzenia. I idąc za ta potrzeba okazuje się, że białe pieczywo jest lepsze od ciemnego ponieważ łatwiej i szybciej się je przeżuwa. Podobnie ma się rzecz z produktami wyprodukowanymi z białej mąki, które ludzie bardzo lubią jeść, mowa tu o makaronach czy ulubionej potrawie dzieci – pizzy. Taki typ żywienia to osiągnięcie współczesnego świata. Technologia żywności wychodząc na przeciw potrzebom i oczekiwaniom społeczeństwa produkuje i ulepsza produkty instant. Wytwarzanie żywności gotowej, konserwowanej, liofilizowanej z długim terminem przydatności do spożycia to jest ulepszanie i unowocześnianie komfortu życia dla ludzi. To wszystko powoduje, że żyje nam się wygodniej jednak odżywianie się w taki sposób szkodzi nawet bardzo silnym ludziom.
Słabsze organizmy zaczynają cierpieć i chorować wcześniej a najcięższe skutki można zaobserwować u dzieci. Dążenia ludzi do ulepszania wszystkiego spowodowały, że większość produktów jakie możemy spotkać na półkach sklepowych jest rafinowana. Produkty rafinowane są sztuczne pozbawione witamin, wartości, mikro i makroelementów a jedyne co ich łączy z produktami pochodzenia naturalnego to ich wygląd zewnętrzny. Proces rafinacji czyli oczyszczania za pomocą obróbki termicznej, pozbawia produkt najważniejszych składników oraz informacji biologicznej, którą dostało od słońca, wody i z gleby.
Najnowsze komentarze