Istnieje wiele eleganckich restauracji. Kucharze potrafią przygotować nie tylko smaczne potrawy, ale także piękne. Do takich najczęściej należą potrawy wykwintne. Steki wołowe, kotlety jagnięce czy też tak zwane płonące desery. Dania mistrzów możemy skosztować w lokalach drogich oraz eleganckich. Czasami nad jednym daniem pracuje kilku kucharzy.
To oni są odpowiedzialni za smak, wygląd oraz każdy, nawet najmniejszy detal. Uważa się, że do trudnych potraw należy przygotowanie owoców morza, a przede wszystkim homary. Natomiast samo jego jedzenie jest niezwykle proste. Podstawą są tutaj sztućce. Jedzenie homara nie uda się bez pobrudzenia rąk. Należy pamiętać, że nie wszystkie części homara są jadalne. Spożywamy mięso odwłoka i odnóży.
Luksusowe produkty
Jednym z najdroższych mięs na świecie jest stek ribeye. To mięso wołowe z japońskich krów rasy Wagyu. Za jego porcję zapłacimy ponad 8 tys. złotych. Do równie wykwintnego produkty należą białe trufle. Zapłacimy za nie ponad 10 tys. złotych. Stanowią świetny dodatek do dań z makaronem. Dodaje się je także do risotta. Z kolei najdroższą na świecie murffinką jest golden phoenix. Przyrządza się ją z mąki organicznej, wysokiej jakości masła, czekolady włoskiej i ziaren wanilii z Ugandy. Ozdobą ciastka są 23-karatowe złote płatki. Dodatkowo na samej górze murrfinki znajdziemy zatopione w złocie truskawki. Równie luksusowym daniem jest pizza royale. Za jej porcję zapłacimy ponad 10 tys. złotych. Na cieście pizzy znajduje się łosoś, szynka parmeńska, homary w koniaku, dziczyzna oraz kawior. Całą pizzę zdobi jadalne złoto. Jednym z najdroższych owoców jest yubari king. To król melonów. Charakteryzuje się słodyczą oraz soczystością. Uprawiany jest w japońskim miasteczku. Jego cena wynosi ponad 30 tys. złotych. Jednak prawdziwy rekord bije burger thle cultured beef. Kotlet został zrobiony z wołowiny in-vitro. Zapłacimy za niego okrągły milion złotych.
Produkty na które wydamy fortunę
Niewątpliwie należy do nich szynka iberyjska. Pochodzi ona od czarnych świń iberyjskich, pochodzących z Hiszpanii i Portugalii. Ich mięso charakteryzuje się delikatnością. Za kilogram szynki zapłacimy ponad 2,000 dolarów. Tymczasem rzadko występującym owocem na świecie jest czarny arbuz. Jego cena wynosi ponad 3 tysiące dolarów. Ta odmiana jest uprawiana w Japonii. Czarny arbuz jest niezwykle słodki oraz kruchy. Najpopularniejszym daniem w Japonii jest fugu, czyli ryba rozdymkowata. Posiada ona jednak substancje trujące. Podczas jej przygotowania należy całkowicie usunąć z niej truciznę. W tym celu kucharze przechodzą specjalne szkolenia. Innym drogim rarytasem jest ser z oślego mleka. Do jego wyrobów używa się mleka z bałkańskich osłów. Specjał ten wyróżnia się słodkim smakiem. Jego cena za kilogram wynosi 1,000 dolarów. Natomiast najdroższą przyprawą na świecie jest szafran. Musimy za niego zapłacić kilka tysięcy za kilogram. Wyróżnia się on miodowym smakiem ze specyficzną goryczką. Niewątpliwie najbardziej luksusowym produktem, za który musimy zapłacić 1800 euro jest kawior. To nic innego jak ikra, gdzie najcenniejsza jest czarna odmiana, wytwarzana przez ryby jesiotrowate.
Najnowsze komentarze