Będąc w Japonii, aż żal nie skusić się na kulinarną wycieczkę. Poniżej kilka przykładów na to, co możesz zjeść, będąc tam kilka dni.
15 potraw których musisz spróbować w Japonii – kuchnia Japońska
- Pierożki Gyoza – Delikatne ciasto pierożków sprawia, że są przysmakiem, często podawane wraz z zupą ramen.
- Okonomiyaki – Kiedy będziesz poruszać się po Japońskich ulicach nie sposób pominąć Street Food. Tradycyjnie przyrządzane jedzenie prosto ze straganów spotkać można jedynie w Azji. Z pewnością na szybko będziesz mógł zjeść placki okonomiyaki lub słodkie ciastka ryżowe.
- Wołowina Kobe – Jedynie mięso specjalnie hodowanych krów Wagyu, których wołowina jest uważana za wyjątkowo delikatną, może nadawać się do jej sprzedaży. To Japoński przysmak, na który zjeżdżają się również turyści. Jest bardzo droga.
- Ramen – Wersji tego dania jest wiele, najczęściej składa się ono z bulionu klusek oraz wieprzowiny lub drobiu. Dobrze doprawione jest bardzo sycące. Zupa ramen tuż obok zupy miso jest jedną z najpopularniejszych w kuchni Japońskiej.
- Yakisoba – Podsmażany makaron pszenny wraz z warzywami, kapustą cebulą, marchwią i sosami. Zdrowy i pożywny posiłek.
- Takoyaki – Owoce morza są popularne w kuchni Japońskiej. Takoyaki to ośmiorniczki zanurzone w cieście. Jest to jeden z przysmaków w kuchni kraju kwitnącej wiśni.
- Yakitori – to danie dla mięsożerców, pyszne szaszłyki mięsne z dodatkiem warzyw,
- Mochi – Deser o konsystencji galaretki, w sam raz dla lubiących łakocie. Może być nadziewany truskawkami lub mniej interesującą pastą z czerwonej fasoli. Warto się przekonać jak smakuje.
- Tonkatsu – Jeśli złapiesz ochotę na kotleta schabowego, będzie to idealna przekąska, krojony w paski do jedzenia pałeczkami. Jedzony jako przekąska do zupy Miso.
- Matcha – Tradycyjna Japońska herbata. Dodawana w formie sproszkowanej do wielu potraw i działająca jako antyoksydant.
- Udon – Jeden z kluczowych przysmaków Japonii to makaron pszenny na ciepło. Serwowany jest on z siekanym porem, porcją smażonego tofu oraz surowym jajkiem.
- Onigri – Nadziewane kulki ryżowe. Są w Japonii tak powszechne jak w Polsce kanapki z wędliną czy warzywami. Pakowane w szczelne opakowania można zabrać na drogę czy do szkoły.
- Tempura – Smażone na głębokim oleju kawałki warzyw, ryb i owoców morza. Nie została wymyślona w Japonii, jednak jest tam niezwykle popularna i jedzona bardzo chętnie. Najczęściej spożywana jako dodatek.
Najnowsze komentarze